Germenii - hrana cu adevarat vie din farfuria ta Recomandat

Marți, 25 Martie 2014 00:00 Scris de 
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Germenii fac parte din categoria alimentelor biogene – seminte incoltite (trezite la viata) superconcentrate cu energie vitala pentru intarirea organismului. Semintele incoltite au intrat in categoria alimentelor biogene in urma cercetarii realizate timp de 33 de ani de Dr. Edmond Bordeaux Szekely - unul din cele mai importante studii efectuate in domeniul naturopatiei. Alimentele biogene imbunatatesc digestia, revitalizeaza si intaresc corpul uman, regenereaza si energizeaza celulele, ofera protectie impotriva radicalilor liberi, intaresc si sporesc functiile vitale ale organismului.

Ce sunt germenii?

Termenul de germeni se refera la seminte de legume si cereale care au incoltit fara ajutorul luminii solare sau a solului fiind in prealabil “trezite la viata” (hidratate) cu ajutorul apei si care se transforma in mini-plante in 3-5 zile. Procesul de germinare  implica hidratarea si incoltirea semintelor.

            Orice samanta incoltita detine energia nutritiva si microbiologica, dar si forta vitala necesara pentru a se transforma intr-o planta matura. In urma procesului de hidratare al semintei se activeaza enzime aditionale care fara interventia apei ar ramane inactive. Astfel incoltirea este procesul de transformare al semintei in germen care da viata unei plante noi. Nu exista un miracol mai mare decat crearea unei vieti noi. Astfel germenii reprezinta hrana care detine viata de care corpul uman se poate bucura din plin.

            Prin germinare semintele absorb rapid apa, dublandu-si volumul, dar si valorile nutritive: enzime, vitamine, minerale, aminoacizi, proteine, acizi grasi esentiali – toate acestea se activeaza si cresc in timpul acestui proces.

            Spre finalul procesului de germinare, semintele “sufera” o predigerare. Astfel, substantele nutritive sunt usor digerabile si asimilabile. De exemplu, cresterea cantitatilor de enzime transforma amidonul in zaharuri simple, proteinele in aminoacizi liberi si grasimile in acizi grasi esentiali. Asadar procesul de germinare scuteste organismul de o etapa a digestiei.

            In alimentatia raw vegana germenii sunt considerati superalimente datorita continutului semnificativ de proteine, vitamine, minerale esentiale, clorofila, enzime usor digerabile care s-au multiplicat de 4 ori in urma procesului de germinare. Continutul nutritiv al germenilor obtinuti din seminte si cereale este cel mai mare in comparatie cu orice aliment de pe aceasta planeta. Explicatia este foarte simpla, semintele se afla intr-un proces de crestere avand o forta vitala inimaginabila, exact ca in cazul primului an de viata al bebelusilor.           

Consumand germeni beneficiezi de:

  • Concentratii mari de vitamine A, C, E si B cu rol de antioxidanti care protejeaza impotriva radicalilor liberi - molecule instabile care produc oxidarea, imbatranirea si deteriorarea tesutului celular.
  • Minerale in cantitati foarte mari: calciu, magneziu, germaniu, fier, inclusiv seleniu, mangan, crom si zinc. Mineralele din germeni sunt chelate, ceea ce inseamna ca se afla intr-o forma usor de digerat si absorbit de corpul uman.
  • Surse importante de bioflavonoide, toti aminoacizii liberi, enzime antioxidanti, clorofila si fibre.
  • Acizii nucleici ARN si ADN – elemente antiimbatranire ce se regasesc doar in celulele vii.
  • Tot complexul de vitamina B, germenii fiind una din cele mai bune surse de B-uri alaturi de algele marine. In urma studiului efectuat de Dr. Paul Barkholden la Universitatea Yale s-a demonstrat ca in urma procesului de germinare procentul complexului de vitamina B creste de 2000 de ori, ceea ce inseamna enorm, dupa cum urmeaza: biotina creste cu 50%, vitamina B5 – 200%, vitamina B6 – 500%, vitaminele B2 si B12 cu 2000% si acidul folic cu 600%. Chiar si vitamina B17 cunoscuta ca substanta nutritiv anticanceroasa creste cu 50-100% depinzand de tipul de seminte incoltite
  • Surse importante de proteina vegetala de cea mai buna calitate. In urma germinarii cantitatile de proteine cresc cu 15-30% in functie de seminte.
  • Enzime active extrem de importante pentru cresterea si intarirea imunitatii organismului. In timpul procesului de germinare nivelul enzimelor active creste de 6-20 de ori in dependenta de tipul de seminte folosite.
  • Alcalinizarea organismului. Corpul uman este acid, in timp ce germenii sunt alcalini. Din cauza aciditatii corpului, aparatul digestiv si ficatul au de suferit, semnele vitale fiind: stari de agitatie, depresie, balonare, inflamatii fara explicatii. Alcalinizand corpul, reziduurile toxice acide sunt eliminate, iar functiile aparatului digestiv si ale ficatului revin la normal.

 

Din punct de vedere fiziologic consumul de germeni sustine si imbunatateste activitatea tuturor organelor interne, elimina mucusul in exces din organism si alcalinizeaza puternic corpul. Nu exista niciun fel de restrictii sau contraindicatii in consumul de germeni. Introducerea lor in alimentatie nu vor face decat bine.

Obtinerea germenilor este accesibila ca pret si semintele necesare germinarii se gasesc la orice plafar sau magazine de specialitate. Poti da viata semintelor tale preferate chiar in bucataria ta.

Citit 5372 ori Ultima modificare Marți, 13 Mai 2014 02:32